BakgrundUpprinnelsen till filmen är att jag är gift med en av dessa tidiga “barnstjärnor” på film. Jag upplevde ibland att min man Rex kunde ha lite divalater, som jag tänkte måste bero på att han som liten fått spela med på film och TV. När jag började fråga honom om hans erfarenheter, blev det ganska tydligt att han blivit djupare påverkad, än han kanske själv var medveten om.

Varför jag ville göra den här filmen hänger också samman med att jag funderat över varför vi är så fixerade vid att bli sedda och bekräftade. Varför vi är så hysteriskt upptagna med att “bygga på våra yttre fasader och egna varumärken”; med närvaro i sociala medier, designade hem och yrkeskarriärer m m. Den yttre bekräftelse som vi så desperat eftersträvar och som dessa barnskådespelare har fått för mycket av.

Som ung var jag själv en kort tid fotomodell och jag blev sedd för att jag var söt. Jag minns också då att jag blev misstänksam mot dem som jag upplevde endast lade märke till mig för mitt utseende. Att jag sedan har en bakgrund som skådespelerska, gjorde det naturligt för mig att vilja närma mig frågorna kring hur det är att tidigt bli känd för en film- eller TV-roll.

Jag tror också att det faktum att Rex själv är med i filmen och våra bådas bakgrund som skådespelare, gjorde det lättare att få de medverkande i filmen att berätta om sina upplevelser. Vi har en viss förståelse för och erfarenhet av vad de har varit med om.

Denna film, Liten & Berömd, är kanske också en uppmaning till lite upprättelse till dem som på grund av en roll i unga år på livstid har fått stå i film- och TV-branschens tjänst, vilket de varken önskat eller blivit betalda för.michaela_bradhe_henning_color

Michaela Brådhe Hennig

Regissör